Za doby starověkého Řecka se chodilo do věštírny v Delfách. Dnes už podnikatelé nemají kam. Přitom jim reálně hrozí od nového roku obrovské sankce a jen ten nejlepší věštec by dokázal odhadnout, jak se postihům vyhnout. Zákon o trestní odpovědnosti firem jim možnost nabízí, ta je ale naprosto neurčitá.

Společnosti nově odpovídají za všechny své zaměstnance. Pokud jejich dělník vypustí odpad do řeky, budou za něj trestně odpovídat. Pokud jejich sekretářka nabídne úřednici na katastru tisícovku za dřívější vyřízení zápisu, budou za ni trestně odpovídat. Dokonce i když IT technik nainstaluje pirátský operační systém, tak za něj bude odpovídat firma. A nepomůže ani to, že státní zastupitelství bude současně stíhat i tyto zaměstnance. Je až neuvěřitelně zarážející, jak málo se o něm diskutovalo a jak v tichosti zákon prošel.

Pro podnikatele ale existuje záchrana. Zákon říká, že nebudou za své zaměstnance odpovídat za situace, kdy si zavedou prevenční opatření. Mohou vytvářet vnitřní směrnice, interní telefonní linky, vnitřní kontroly nebo cokoliv dalšího. Problém je, že až státní zástupce, policie a soudy budou rozhodovat o tom, jestli firma udělala dostatek. Jediné kritérium podle zákona je, zda-li lze opatření po firmě spravedlivě požadovat.

Chvíli můžeme spoléhat na neznalost zastupitelství

Dovedu si představit snadno situaci, kdy pro jednoho státního zástupce bude vnitřní směrnice dost a druhý to bude stíhat. Co ale chudák podnikatel? Ten by si měl zabalit ranec a vyrazit se zeptat do Delf na řešení jako ve starověku. Nikdo schopnější mu odpověď totiž nedá. Zatímco v Británii byla vytvořena Ministerstvem spravedlnosti alespoň směrnice, která poskytovala podnikatelům nápovědu a dávala konkrétní doporučení, v Česku se na ministerstvu o něčem podobném ani neuvažovalo. I když, po dotázání se o tom budou alespoň uvažovat.

Co ale dělat do té doby? Dá se spoléhat na to, že státní zastupitelství zákon ještě nezná? Chvíli určitě. Dá se spoléhat na to, že zrovna vaší společnosti si nevšimnou? Šance je poměrně velká. Horší bude, když někdo podá trestní oznámení. A třeba i jen účelové, aby vám zatopil. Co se začít modlit a zkusit něco zavést? To je řešení, ale bude to jako házet šipky. Nikdy nevíte, jestli to bude „20“ nebo stěna za terčem.