Česko dokáže vytvořit jedinou kvalitní právnickou vysokou školu. Nemáme dostatek dobrých pedagogů. Tuto a podobné věty poslední roky lze slyšet všude, kudy člověk chodí. Projekt zastřešující elitní vyučující byl předložen před nějakou dobou akreditační komisi ministerstva. Ta jej ale tento týden zamítla.

Pokud by byl tento projekt schválen, tak by vznikla právnická fakulta při Vysoké škole manažerské informatiky a ekonomiky s nejlépe obsazeným sborem v Česku. Díky možnosti vybrat si všechny pedagogy měla škola volné ruce. A hle, objevil se zástup velkých jmen, jejichž kombinaci není možné najít nikde jinde. I tak v České kotlině kvalitní práva nevzniknou.

Nesmyslné zamítnutí

Jak se to stalo? Komise to udělala podle svých standardů formálně správně. Ty jsou ale v tomto případě hloupě nastaveny a zničily tak rodící se nesmírně zajímavý projekt. Je to obrovská škoda. Důvody pro zamítnutí byly v podstatě dva. Jednak obava, že vyučující nové školy nebudou stíhat a vedle toho neexistující vědecká a publikační činnost v oboru práva.

Oba jsou ale nemyslné. Předně – Škola měla podepsány smlouvy se všemi vyučujícími. Všichni vyučující tak přislíbili, že zde budou učit v rozsahu smluv. Komise ale pochybuje o tom, zda-li to budou stíhat? Úvaha je to sice preventivně správná, ale současně zbytečná. Komise nemůže vědět, kolik závazků budou mít na jiných školách v době přidělení akreditace. Je to jako tvrdit o sobě, že znáte budoucnost. Jak jinak někdo může vidět do toho, kdo co bude dělat další rok.

Druhým důvodem je nedostatek vědecké činnosti. Tento argument je jako bludný kámen. Posuďte sami. Chci-li požádat o akreditaci, tak musím mít v tomto oboru výzkum. Jak mohu ale dělat výzkum, když nemám akreditaci a nemohu tak pořádně v tomto oboru získávat granty a mít k výzkumu studenty. Návrh komise – Zřídit si nejdříve výzkumné pracoviště a až následně žádat o akreditaci. Jak a z čeho ale bude pracoviště fungovat už nesdělí. Ani druhý argument ale není to nejhorší.

Největším zklamáním je odůvodnění. K rozhodnutí akreditační komise jsem se odmítal do včerejška vyjadřovat, protože jsem čekal, jak přesně bude vypadat. Obdivoval jsem ty, kteří jej začali kritizovat už v momentě, kdy ještě oficiálně neexistovalo. Ve čtvrtek ale vyšlo a světe div se, největší projekt právního vzdělávání si vysloužil odůvodnění na sedm řádků. Nebo ještě prozaičtěji šest vět textu. Ano, stručnost je výsadou moudrých. Říkám si jen, zda-li to není s touto frází jako s pravidly akreditační komise. Je-li výsledek nechtěný, nebylo by lepší od přesného znění odhlédnout a podívat se na dopady? Mám z rozhodnutí dojem, že se komise bojí, aby náhodou nešlápla do vosího hnízda, které leží poblíž Plzně.