Projdete-li se dnes ulicemi kupříkladu Šanghaje, tak zjistíte, že i v tomto nejvíce čínském kosmopolitním městě nefunguje zdaleka všechno perfektně. Jistě, je zde bohaté centrum. Jistě, celé město ohromně v posledních letech roste. Až po delším zkoumání ale zjistíte, že zde obrovsky schází mezinárodní nadhled a informace.

Mezinárodní je navíc pouze centrum, jinde se zastavil čas. Studenti prakticky pouze memorují slovo od slova a jen velké hvězdy lokálního byznysu ovládají bezproblémově angličtinu. Byznysové uvažování a kupříkladu kreativitu a běžné služby v Evropě sem často přinášejí až lidé přicházejí ze zahraničí s podnikatelským duchem. Výjimečných osobností bohužel stále není dostatek.

Raději potom už mlčím o dalších provinciích. Zahraniční podnikatelé si často říkají, že půjdou do Číny a když každému prodají jeden pár bot nebo jednu tužku na psaní, tak budou bohatí. Nikdo, opravdu nikdo, si ale neuvědomuje, jak jsou jednotlivé provincie rozdílné. Nejhloupější jsou potom ti, kteří mluví i o HongKongu jako o Číně. Rozdíly jsou gigantické a HongKong je spíše jiný stát. To potvrdí všichni, snad kromě podnikatelů mluvících o Číně pouze z Evropy či Spojených států.

Zpět ale k budoucnosti. Právě významné individuality budou schopny Čínu posunout na vrchol. Trochu se jen bojím, že výrazné osobnosti se skrývají v této nebo možná až další generaci mladých lidí, protože teprve nyní se otevírají univerzity zahraničním pedagogům - a tedy více i vlastnímu a kreativnímu uvažování. Vše tak bude ještě dlouho trvat.

Toto mi potvrdily rozhovory s drtivou většinou podnikatelů, úředníků, akademiků i právníků v Číně. Dokud nepřijde změna, tak Čína v Goliáše nevyroste. Jediná možnost je: gigant velikostí, ale bez schopnosti porazit mrštného, kreativního a chytrého Davida.